Grenskapel

De Grenskapel is opgericht in 1956 als Prinsenkapel van de carnavalsvereniging de Zoatmaale. De kapel luisterde alle festiviteiten voor en tijdens de carnavalsdagen op met hun Egerländer, Tsjechische en later ook meer populaire muziek.  Tijdens de carnavalsdagen trok men met de raad van elf van café naar café. Na enkele jaren ging men ook optreden op kapellenfestivals, veelal in België, waarbij vooral Egerländer muziek werd gespeeld, eind jaren 80 werd er steeds meer overgegaan op Tsjechische muziek.
In begin jaren negentig stopte diverse “oudere” leden en is de kapel op zoek gegaan naar nieuwe leden, waarbij ook steeds meer vrouwelijke leden in de picture kwamen. De kapel heeft diverse keren mee gedaan met de leedjesoavendj, en met het liedje Oos Joekskapelke behaalde ze zelfs een 2e plaats. Op de bonte avond werd er 2 keer meegedaan, en met de ideeën van de jongere leden zal dit in de toekomst misschien nog wel eens gebeuren.

Het jaarlijkse hoogtepunt vindt plaats in het laatste weekend van september, dan gaat de kapel naar het wijnfeest in Brauneberg, Duitsland. Het afgelopen jaar was dit voor de 10de keer, op het wijnfeest wordt er gezellig muziek en veel plezier gemaakt tot in de kleine uurtjes. Omdat we naast het lichte repertoire ook nog steeds serieuze Egerländer en Tsjechische muziek maken worden de optredens in Duitsland zeer gewaardeerd en hebben ze een grote groep muziekliefhebbers die tijdens de optredens de Grenskapel volgen door de straat van Brauneberg. Dit uitstapje naar Brauneberg laten de leden dan ook zeker niet voorbij gaan.

Tegenwoordig bestaat de Grenskapel uit een min of meer vaste club mensen die het vooral leuk vinden om samen muziek te maken die anders is als de ‘fanfare’- muziek. Het zijn bijna allemaal muzikanten die ook lid zijn van de Fanfare in Stramproy of een andere vereniging.

De vaste activiteiten die we jaarlijks doen zijn de Bonte Avonden en de Prinsenreceptie van VV de Zoatmaale. En natuurlijk de wijnfeesten in Brauneberg, waar de laatste jaren steeds meer jeugdige muzikanten zich aansluit om dit feest mee te gaan beleven.

Daarnaast kan er altijd een aanvraag gedaan worden voor een optreden.

Wij repeteren niet standaard elke week, maar alleen als er een optreden gepland staat.

Contactpersoon van de Grenskapel is Mariëlle Geuns: saxjelleke@gmail.com